search copy Sök

Hälsosamt boende

Gör gott för kropp och själ.

Det som låter som reklam för en hälsokälla i Bergsslagen eller en ny bantningskur är i själva verket ett välkänt faktum vad gäller timmerhus. Fördelarna för oss människor är många och kan delas in i två kategorier. Det som gör gott för hälsan. Och det som gör gott för själen. Något som självklart hänger ihop.

healthy-berries-2

Om vi börjar med det mest grundläggande så är ju trä som bekant ett ”levande material”. Och en förutsättning för i stort sett allt som lever är att det kan andas. Timmerväggarna i ett Hasseltorn är inget undantag. De är å ena sidan varma, lufttäta men har också en mycket god andningsförmåga vilket ger en bättre inomhusmiljö tillika inandningsluft.

Väggarna i massiv nordisk fura har också en lugnande inverkan på oss människor. De skänker en trygg, varm och ombonad känsla vilket minskar stress och hjälper oss att komma till ro. Till det så är även bastun ett vanligt inslag eller tillval bland våra husmodeller. Och vad passar bättre än att njuta av denna uråldriga finska tradition efter en hård dag på jobbet?

Ja, timmerväggarna är som sagt inte bara eleganta, bra för hälsan och husets ”andning”. En annan positiv effekt med timret är förmågan att binda skadliga partiklar i inomhusluften så som damm och mögel. Timrets andningsförmåga håller även luftfuktigheten på en optimal nivå mellan 30-55% och materialet är 100% ekologiskt, varför husen passar extra bra för allergiker och astmatiker.

Timrets andningsförmåga håller även luftfuktigheten på en optimal nivå mellan 30-55% och materialet är 100% ekologiskt, varför husen passar extra bra för allergiker och astmatiker.

De tjocka väggarna fungerar även som en slags ackumulator för värme och kyla. Under vinterhalvåret, värmer den lågt stående solen upp väggarna från utsidan. Värme som sedan vandrar genom timret och hjälper till att värma upp insidan. På sommaren när solen står högt har timret en motsatt effekt och hjälper till att hålla en behaglig inomhustemperatur.

Sammanfattningsvis så finns det alltså många fördelar med att välja ett timmerhus från Hasseltornet. Du tjänar hälsa, välmående och sparar både miljö och i viss mån pengar i form av minskade kostnader för uppvärmning och kyla.

 

Vad passar bättre än att njuta av denna uråldriga finska tradition efter en hård dag på jobbet?
Vad passar bättre än att njuta av denna uråldriga finska tradition efter en hård dag på jobbet?
Pinterest