search copy Sök

Energi

Uråldrigt hantverk möter modern teknik - hållfast & hållbart

Timring som byggnadsteknik har varit känd i vår del av världen, ända sedan 800-talet. Det är med andra ord ett mycket välbeprövat koncept som funnits kvar i över 1000 år. Och som troligtvis har en minst lika lång resa framför sig. Vi på Hasseltornet låter blanda material, historia och erfarenhet med modern teknik och forskning. Något som blir både smart, snyggt och praktiskt.

Anledningen till att timringar tillika timmer som byggnadsmaterial har överlevt under lång tid, hittar sin förklaring i alla de positiva egenskaper som förknippas med såväl konstruktion som material. För att nämna några av de mest utmärkande, så står timmerbyggnader generellt för en mycket god stabilitet och hållfasthet samt att materialet är 100% förnyelsebart. Något som rimmar väl med dagens debatt kring framtiden och miljön.

Om vi börjar med hållfastheten så har timringar visat sig vara väldigt stabila i områden där vädrets makter och naturens krafter bjuder på hårda prövningar. Hit räknas allt från jordbävningar till orkaner och tyfoner samt även stora påfrestningar till följd av snömassor. Man brukar säga att timringar står emot både vertikal och horisontell förflyttning på ett sätt som många andra byggnader inte klarar av. Något som främst styrs av kvalitén på trämaterialet och hur byggnaden är sammansatt.

pine-child-2

Och den nordiska furan som uteslutande används vid tillverkning av Hasseltornets modeller är särskilt slitstark. Detta tack vare en långsam tillväxt i rena och friska skogar. En annan på inget sätt oviktig bonus med detta virke som håller en hög koncentration av träfibrer, är att det står emot brand väldigt bra. När ytskiktet förkolnas isoleras insidan av stocken och på så sätt behåller träkonstruktionen sin bärförmåga under lång tid.
Massiva stockar från 200 mm i tjocklek och uppåt når så högt som EI90 i brandklassning vilket är mycket högt och den tjockleken klarar också de svenska energikraven för permanenthus i hela Sveriges alla zoner.

Massiva stockar från 200 mm i tjocklek gör att våra Hasseltorn klarar de svenska energikraven för permanenthus.
Massiva stockar från 200 mm i tjocklek gör att våra Hasseltorn klarar de svenska energikraven för permanenthus.
Pinterest